De notaris en zijn team informeren, adviseren en begeleiden je bij alle sleutelmomenten van je leven.
Zit je met prangende vragen over samenwonen of trouwen, het kopen van een huis, het oprichten van een eigen zaak of het plannen van een erfenis? Dan moet je in Café De Notaris zijn!
Voor één dag ruilen enkele notarissen hun kantoor in voor een café om er als barman of barvrouw aan de slag te gaan. De perfecte gelegenheid om hen jouw vragen te stellen bij een kop koffie of een pintje.
Afspraak op dinsdag 10 juni in Bistro de la Woluwe in Sint-Lambrechts-Woluwe (Vootstraat 28) of op woensdag 11 juni van 14u tot 18u in De Abt in Gent (Lange Kruisstraat 4). Kom gerust langs tussen 14u en 18u.
Tot dan!
Momenteel loopt er op initiatief van de Federatie van het Notariaat (Fednot) een campagne over het notarisberoep. De inhoudelijke focus ligt op de brede waaier aan vragen die notarissen en hun medewerkers dagelijks krijgen van hun cliënten. Naast een campagnevideo waarin originele en prikkelende vragen aan bod komen, zorgen de notarissen uiteraard ook voor antwoorden. En dat zowel online als… op café!
De variatie van de vragen waarmee mensen naar een notariskantoor stappen, is het uitgangspunt van de video waarmee de campagne wordt afgetrapt. De video is een mix van originele, af en toe licht gewaagde, maar ook reële vragen die notarissen en hun medewerkers ontvangen.
Notaris Anne Wuilquot, voorzitter van Fednot: “We krijgen elke dag vragen over vaak complexe zaken waar mensen soms letterlijk van wakker liggen. Daar zitten soms verrassende vragen bij. Iedereen die bij ons over de vloer komt, is op zoek naar oplossingen voor zijn specifieke situatie. Het idee dat wij standaarddossiers behandelen, is gewoon absurd. We helpen met advies op maat over o.a. familiale zaken, ondernemen en wonen. Op sleutelmomenten dus, vandaar ook de campagneslogan: De notaris: als ‘t voor echt is. Soms leidt een bezoek tot een akte, soms niet. En als we vragen krijgen waar we niet in gespecialiseerd zijn, verwijzen we door naar andere dienstverleners. Op die manier helpen we elke cliënt, wat zijn vraag ook is.”
Door de vele contacten - jaarlijks komen er zo’n 3,5 miljoen mensen langs - voelen notarissen ook heel goed aan hoe de samenleving evolueert en welke nieuwe noden er bij burgers ontstaan. Dat vertalen naar de overheid toe is ook een kerntaak van het notariaat.
Er ontstaat vaak verwarring over wat wettelijk samenwonen en trouwen precies inhouden. Toch is het niet juist om wettelijke samenwoning gelijk te stellen aan het huwelijk. Lees verder en ontdek enkele grote verschillen tussen de wettelijke samenwoning en het huwelijk!
Het huwelijk kan enkel door een echtscheidingsprocedure beëindigd worden. Een echtscheiding moet worden uitgesproken door de rechtbank. In tegenstelling tot de ontbinding van het huwelijk, kan de wettelijke samenwoning worden opgezegd door een verklaring af te leggen bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dit kan zelfs eenzijdig gebeuren.
De aankoop van een woning is voor de meeste mensen de grootste investering in hun leven. Je staat er misschien niet bij stil, maar je juridisch verbinden begint bij het uitbrengen van een bod. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, is een bod immers bindend. Daarom is het essentieel om je grondig te informeren over het pand voordat je een bod uitbrengt. Een goed opgesteld bod beschermt je tegen ongewenste situaties.
Een bod wordt als bindend beschouwd wanneer het minimaal het pand en de geboden prijs nauwkeurig en zonder enig voorbehoud omschrijft.
Vaak wordt een vraagprijs vermeld bij een te koop aangeboden woning. Is deze prijs een bindend aanbod van de verkoper? Nee. Een vraagprijs is geen officieel bod, maar dient vooral om potentiële kopers aan te trekken. Bieden op de vraagprijs betekent dus niet automatisch dat de verkoop tot stand komt.
Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op de nieuwsbrief van notaris.be.
Gelieve een geldig e-mail adres op te geven.
Klik hier om de eerdere nieuwsbrieven te bekijken.DANK U
U bent nu ingeschreven op onze maandelijkse nieuwsbrief.